Tuesday 1 September 2015

Update Pasal Garam Jilat

Sebelum ni banyak jenis garam jilat yang aku beri kepada ternakan aku. Bermula dari mineral blok NAM Trading, ke garam bukit, ke garam blok made in Thailand, ke garam local dan last-last aku hanya settle dengan garam KNZ buatan the Netherlands atas saranan bro Alwi Goat Farm. Oh ya aku juga gunakan garam bukit sebagai free hoice dan alternative kepada garam KNZ.

Garam KNZ aku perolehi dari kedai VetVision di Bercham. Pertama kali, aku kena berterima kasih kepada saudara Syed Kodiang yang tolong beli dan hantar kat aku, kedua kali aku drive sendiri ke Bercham semasa ultimate roadtrip tempoh hari, ketiga kalinya aku kena berterima kasih kepada saudara MFB kerana belikan dan hantar kepada aku stok garam ternakan aku, lepas ni taktau dah nak minta tolong siapa dah?
Antara kelebihan garam KNZ, yup kandungan iron yang tinggi, zero copper (penting kerana sekarang kawasan ragutan bawah sawit,daun sawit punyai unsur surih copper yang tinggi), kalau dulu di Rantau Panjang tak ada sawit, jadi kawanan aku perlukan unsur surih copper.

Kelebihan lain adalah ketahanannya, sangat tahan lasak, walau di tanduk, dihantuk, digesel, di henyak, disepak oleh kambing aku tak pecah hingga lah saat akhir. Berbanding garam Thailand dan NAM Trading, cepat benar pecah dan retaknya. Rapuh! Belum sempat habis lagi dah pecah dua dan jatuh ke lantai. Susah dah nak gantung balik. Garam KNZ juga tahan air, tak mudah pecah bila tahan air.

Kelebihan ketiga adalah palatability nya. Kambing aku, dari semua peringkat umur memang sukakan garam KNZ. Dari anak yang umur sebulan dua hingga lah induk tua bangka kubur kata mari, kandang kata pergi. Aku sendiri pernah test kat lidah, hmmm, tak semasin garam bukit, patut la syok dok jilat-jilat garam KNZ ni.

Harap Vet Vision dapat bawa masuk variety yang lain produk KNZ ni selain dari yg Universal Lick ni. Setahu aku KNZ ada produce untuk Fertility, Dairy dan Growth. Kalau Vet vision dapat bawa masuk semua variety ni aku pasti ia akan jadi hotcakes, senang ehh nak jual. Juga lantik laa sales rep kat Kelantan ni, naya weih nak sourcing garam dari Bercham. Aku jadi ejen pun ok. Hehehe

Salam hormat!!

2 comments:

 1. betul tu imran....payah nak beli knz utk yg d pant
  ai timur...kawe pakai rocky beli d lazuli..zero copper dan tinggi iron juga...so far alhamdulillah....any comments kawan2 yg pernah pakai rocky

  ReplyDelete
  Replies
  1. Rocky kambing ambo tak berapa suka..tok lalu mana. Tu try pelbagai garam tu.

   Delete