Wednesday, 13 May 2015

And Another Bubble Is About To Pop..

Sebelum itu, hari ni aku dah set up satu account facebook rasmi untuk diri aku. Saat menulis ayat ni baru aku sedar yang aku sekarang berada di bawah direct surveillance of the guys at FBI. Truest sh#t, I kid you not.

Aku tak tahu sangat nak berinteraksi macam mana, mungkin control macho terlebih kot. Hahaha. Tak kisah la, janji aku dah masuk ke dalam mainstream dan bersedia untuk merelakan diri aku ditaksirkan oleh berbaris kod algorithm yang seterusnya akan membuat suggestion berkenaan item kegemaran aku yang paling hampir dengan taksiran aplikasi atau algorithm tadi. Mark Zuckerberg punya pukulan.

Ada pun selepas memikirkan perkara di atas yang boleh dikategorikan sebagai overly paranoid, lebih berfaedah jika kita membincangkan tentang sumber makanan kita waktu kini. Semasa berada di Kuala Lumpur tempoh hari, Aku sempat singgah di Lazuli, top up electrolyte dan antistress untuk kawanan kambing aku. Selepas dah place order dengan Kak Ijan, aku mengetuk pintu bilik big boss Dr. Rosli. Dia menjemput aku duduk di meja boss nya. Biasalah, dimulakan dengan salam dan bertanya khabar, bertanya tentang perkembangan business, senario semasa industri baik lembu atau kambing.

Aku bertanya juga kepada Mr. Shifu, betul ke 2017 ni nanti dah nak stop live export lembu dari Australia. Dr. Rosli bagitau aku takde la pulak dia dengar dari connection dia dari negara benua tu. Dia menambah lagipun, Malaysia ni kan master importer of buffalo meat, apa susahnya kalau kita dah tak boleh bawa masuk live animals. Bawa masuk daging frozen dengan jumlah yang lagi besar. There will aways be a replacement for live export.

Kami juga bersetuju bahawa aktiviti penternakan secara feedlot tidak mendatangkan keuntungan pada masa kini dengan beberapa alasan. Yang utamanya ialah feed cost. Always have been the main woe among farmers. Kedua, baka. Yup, aku bertambah respect terhadap sifu ni, dia pun setuju bahawa baka yang paling terbaik untuk di pelihara di Malaysia dengan cuaca Malaysia adalah baka lembu Kedah-Kelantam. KK la. Tak banyak penyakit, prolific breeders, good temperament, low maintenance, dan yang paling penting senang nak jual. Buktinya, dia sendiri mempunyak 1,500 ekor induk KK kini di ladangnya di Kluang. Dia juga beritahu kalau boleh dia nak semua lembunya warna perang coklat kerana yang jenis itulah paking senang dijual. Dia kini pakai bulls KK dan hanya baru-baru ini membenarkan MARDI membuat AI ke atas beberapa induknya dengan memasukkan benih Red Brahman. Ini adalah sekadar eksperimen yang dijalankan katanya. Penggunaam baka kompoist bergantung kepada hasil tuaian dari kumpulan yang dilakukan AI. Padahal sebelum ini dia lah pengusaha feedlot terbesar di Malaysia. Sebelum wujudnya NFC, sebelum wujudnya feedlot commercial di Malaysia. Dia adalah orang pertama.Aku amat faham nada dan tona sinis yang dilemparkan oleh Dr. Rosli berkenaan keupayaan Malaysia mengimport daging kerbau India tu. If I should say one thing, it would be; serve you right ministry people. Terlalu hebat dasar pandang kepada genetik luar. Terlalu mengagungkan baka-baka luar sehingga menyebabkan permasalahan di dalam industry kita. Baka luar ni tak perform pun di negara kita. Personally,I think it's too late for us Malaysians to bounce back on this SSL on beef issue. Selagi mana ada import frozen, selagi itulah farmers tidak akan mendapat insentif dari usahanya yang memelihara binatang kerana pada hari jualan nanti dia terpaksa bersaing dengan lambakan inferior Buffalo meat. Sedangkan yang dijual oleh penternak tadi adalah locally produced beef. Jauh lebih superior dari segi rasa, tekstur, kesegaran dan kualiti.

So macam mana dengan kambing? Dr. Rosli berpendapat penternakan kambing adalah everlasting farming activity. Tak akan ada penghujungnya, cuma ups and down, rolling of waves in demand.

Kami juga bersetuju bahawa selagi mana kerajaan/JPV memandang tinggi genetik dari luar, selagi itulah bilangan populasi ternakan tak akan bertambah. Stagnant. Brahman Australia misalnya,maintenance tinggi, saiz besar, bila nak jual harga dah jadi tak masuk akal. Ini memang membebankan penternak.

Sekarang Dr. Rosli telah hilang kebergantungan terhadap pengaruh luar. 1,500 ekor induk di gembeling dengan teknik pembiakan secara natural dan juga AI, dia berjaya menghasilkan lebih 500 ekor stok lembu korban yang CUKUP SYARAT untuk setiap tahun. Total freedom. Total independent. Maximum return. Kenapa maximum return? Kerana lembunya dibela secara grazing dan hanya diberi napier ketika perlu sahaja. Tiada sebarang dedak atau konsentrat. Hanya perlukan 2 orang pekerja. Kalau dahulu ini bagaikan utopian dream sekarang ianya benar2 jadi kenyataan. Dr. Rosli telah membuktikannya.

Di akhir perbualan, Dr. Rosli juga ada menyatakan hasratnya untuk memulakan operasi dairy goats. Wahh..dia pun dilanda demam susu kambing Malaya. Tapi aku bertambah repect lagi bila dia kata nak source kambing Saanen untuk operasinya hanya dari dalam negara. Ya, dia telah bertukar dari seorang importer tegar kepada seorang nationalist. Plan dia adalah untuk membeli kambing dari Sabah atau Sarawak. Memang mahal. Terutamanya kerana kos pengangkutan. Lebih mahal jika dibandingkan dengan direct import from Aussie. Tapi tidaklah mahal bila memikirkan sumber genetik yang telah di kondisikan untuk disesuaikan dengan cuaca kita. Yeah, good on you Dr. Rosli. Pendokong dasar pandang ke negara sendiri instead of pandang ke negara lain.

Jadi kita sebagai penternak kecilan, masih kah lagi mahu gunapakai baka-baka import seperti boer, feral etc. bila seorang pakar ternak seperti Dr. Rosli pun mula menggunapakai genetik tempatan. Tepuk dada tanya kaunter pertanyaan. Aku rasa ini adalah salah satu permata yang kita semua patut cari. Baka tempatan kita sendiri.

3 comments:

 1. blogspot lagi senang nak baca. berbanding fb..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Dear Asan,

   FB saja je..orang ada,kita nak ada jugak. Dok main upload gambar, like gambar, tengok ternakan orang lain ja..rasa lagi selesa berada di sini. Tq for reading/commenting.

   Delete
 2. Teruskan..teruskan pembebasan,Bro!! (Es Emdi)

  ReplyDelete